Рождество Христово е един от най-обичаните и чакани празници за милиони

...
Рождество Христово е един от най-обичаните и чакани празници за милиони
Коментари Харесай

5 дни до Рождество: 10 малко известни любопитни факти за Коледа

Рождество Христово  е един от най-обичаните и чакани празници за милиони хора по света.

Предлагаме ви някои забавни обстоятелства за Коледа, които може би не знаете

Най-ранното споменаване на  25 декември като Рождество Христово  е в римски календар от 354 година след Христа.Остава мистерия за какво е определена тъкмо тази дата. Някои считат, че тя е продължение на древноримските Сатурналии – езически празници в чест на господ Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. Според други датата отбелязва деветте месеца след Благовещение на 25 март.

 

 коледа рождество
Thinkstock/Getty Images

 

Наименованието Коледа (Кристмас) на британски произлиза от староанглийския израз Христова меса, упоменат за първи път през 1123 г.Началото на традицията за изпращане на коледни картички е сложено през 1843 година от британеца сър Хенри Коул.

 

 Коледа
iStock/Getty Images

 

Първата коледна картичка на Коул е основана от художника Джон Калкот Хорсли.В реалност приветствените картички за Коледа стартират да се назовават коледни едвам през 1883 г.Най-ранната информация на британски език за коледно дърво датира от 1835 година, а за коледен пудинг – от 1858 година

 

 Коледа деца
iStock/Getty Images

 

Единствените две шекспирови пиеси, в които се загатва Коледа, са „ Напразните старания на любовта “ и „ Укротяване на опърничавата “.Първата излъчена от космоса ария – на 16 декември 1965 година, е „ Jingle Bells “. В реалност известната по Коледа ария в началото е написана през 1857 година за Деня на благодарността.Почти всички най-популярни коледни песни, в това число „ Winter Wonderland “, „ Chestnuts roasting “ и „ I’m Dreaming of a white Christmas “ са написани от евреи.
 Дядо Коледа

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР